Zweigelt


De blauwe zweigelt is een van de onbekendste maar tevens interessantste druivenvariëteiten van Europa.

De druif wordt op 4300 ha gecultiveerd. Dat is slechts 9% van het totale wijngaardareaal. De druif is genoemd naar de schepper dr Fritz Zweigelt. Deze wetenschapper was verbonden aan het wijnbouwinstituut van Klosterneuburg. Hij kruiste in 1922 de blaufränkisch met de sankt laurent. De nieuwe variëteit is vorstbestendig, bestand tegen plantenziekten, geeft een goed rendement en wijnen van hoge kwaliteit. Het karakter van de nieuwe druif is een combinatie van het karakter van de blaufränkisch, stevige, kruidige, fruit gedomineerde wijn met de zachte, soepele kenmerken van de sankt laurent.

De blauwe zweigelt is de belangrijkste blauwe druif van Oostenrijk geworden. Meer dan 4000 hectare is imiddels hiermee beplant. De meeste wijngaarden met blauwe zweigelt liggen in Niederösterreich ( 2100 ha) met direct daarna Burgenland met 1900 ha. Het is een vroegrijpe druif en rijpt eerder dan de blaufränkisch.

Het is eigenlijk wonderlijk dat de blauwe zweigelt in andere landen nauwelijks is aangeplant. Wellicht omdat Oostenrijk als witte wijnland bekend staat en dat de druif buiten Oostenrijk de naam niet mee heeft.

Als wijn doet de Zweigelt het goed. In Oostenrijk is de wijn heel populair en op de exportmarkten neemt de belangstelling toe. De druiven zijn middelgroot van formaat, leveren een diep rode kleur. In de smaak vaak vlezig van karakter, vol en geen overdadige zuren en tannines. Verder kenmerkt de wijn zich door tonen van zwart fruit, rijpe pruimen en een hint van drop. De betere soorten gaan op vat. De zweigelt heeft meer de structuur van een merlot. De wijn leent zich heel goed voor een blend.

Glas 5: Zweigelt 2001, Kolkmann. Duidelijke tint paars, vol diep rood, mooie aromatisch zachte neus, heel uitnodigend en je ruikt als het ware een ontwikkeling. Sappig, vlezig t.o.v. blaufränkisch, gul, licht hout, zure kersen, rijpe pruimen, toch een forse aanzet, cassis, goede vulling en lengte. Goede structuur zonder hinderlijke tannines


 

Terug